V období od srpna do září jsou bylinky považovány za obzvláště léčivé. Podle krásného zvyku se v této době sbírají, svazují do bylinkových svazků a žehnají. 

K čemu taková kytice slouží?

Především je to doslova zásobárna léčivých bylin na zimu. Bylinky se z ní vybíraly a používaly podle potřeby, například na čaj, koupel, vykuřovadlo nebo k inhalaci. Sušené léčivé byliny se také přimíchávaly do krmiva nemocných hospodářských zvířat. Věřilo se, že mariánské byliny prý také chrání před bouřkami, zejména před blesky. Za tímto účelem se několik posvěcených bylin ze svazku házelo do ohně. 

Kromě léčebných účinků se svazky bylin obecně používaly k ochraně domu a hospodářství i jeho obyvatel.

15. srpen - Svěcení bylin a svátek Nanebevzetí Panny Marie

  • V srpnu a září mají prý byliny zvláštní moc. Svěcení bylin se koná 15. srpna na svátek Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o křesťanský zvyk, při kterém se léčivé byliny svazují do svazků a v kostele se posvěcují. 
  • Přestože církev v tomto ročním období uctívá Marii, tradice sběru a žehnání bylin v tomto ročním období sahá až k pohanským zvykům. Maria má tento svátek společný s Freyou, seversko-germánskou bohyní lásky, léčivých bylin, jasnovidnosti a ochránkyní žen, která ji také uctívala. Freya nebyla jen patronkou žen, posvátné pro ni byly také kočky, které táhly její vůz. (W. D. Storl) 
  • Říká se, že apoštolové navštívili Mariin hrob třetí den po jejím pohřbu, ale když k němu přišli, byl prázdný a voněl květinami a bylinami. V hrobce našli jen růže a lilie a všude kolem rostly Mariiny oblíbené léčivé byliny. 
  • V Den Nanebevzetí Panny Marie se na posvěcení bylin sbírají i tzv. mariánské bylinky

Jak si nasbírat bylinky do kytice k posvěcení - pravidlo 7, 9, 12,..

Kytice se skládá z magického počtu bylin. Obsahuje 7, 9, 12, 14, 24, 72 nebo dokonce 99 bylin. Počet se může lišit v závislosti na regionu a dostupnosti bylin. Každé z těchto čísel má zvláštní význam:

7 - počet dnů stvoření

9 - třikrát tři, znamená Svatou trojici.

12 - počet apoštolů

14 - číslo svatých pomocníků

24 - Dvakrát dvanáct, znamená izraelské kmeny a apoštoly.

72 - šestkrát dvanáct, znamená apoštoly; číslo 72 je také spojováno s Nanebevzetím Panny Marie

HERBÁŘ BYLIN V TRADIČNÍ EVROSPKÉ MEDICÍNĚ

Tradiční evrospká medicína, kterou používá i klašterní medicína doporučuje 12 základních bylin, které pomohou při většině problémů. I když nejste zkušený bylinář, můžete je testovat na sobě. Kdo očekává od rostlinných pomocníků účinek v nemoci, měl by ho poznat především ve zdraví. Testujte chuť, vůni nebo snášenlivost ve chvíli, kdy se cítíte dobře. Pak budete mít bylinnou lékárničku připravenou pro případ nastupujících chorob. Z čajů a směsí se stanou vaši staří známí, ke kterým půjdete pro radu.

Přečtěte si celý blogový článek a vybavte se základními bylinkami podle TEM, vystačí vám na většinu zdravotních potíží.

Bylina jako všelék - herbář bylin s Bohumilem Juklem