Stala jsem se terapeutem pulzní diagnostiky! Diagnostika podle srdečního pulzu v TEM patří mezi nejsilnější diagnostické nástroje. Pomocí naslouchání pulzů na obou zápěstích si dokáže terapeut vytvořit jasný obrázek o aktuálním stavu orgánů i celého organismu – a to i před propuknutím nemoci. Pomáhá v tom i znalost abnormalit z jazyka, které jsme se také učily.

V ČR takovéhle kurzy podle TEM nenajdeme, a tak jsem vyrazila do rakouského Curhaus Bad Kreutzen. Vede je tu ředitel Institutu TEM a náš dobrý přítel PD Dr. habil. Lic. Karl-Heinz Steinmetz  (na fotce). Vše probíhalo v němčině, natürlich. 

Institut TEM patří mezi mé oblíbené, jejich koncept je srozumitelný a kromě výuky provádějí i historický a medicínský výzkum. Hlavně se angažují i politicky, aby byla TEM uznána jako komplementární metoda. Jsou jako my členy TEM fora. 

Proč jsem si vybrala kurz Kunst des Lesens – Umění čtení?

✅ je zaměřený na praktické ovládnutí pulzní diagnostiky a diagnostiky z jazyka

✅ navazuje na základní teoretický kurz, prohlubuje a obohacuje o další techniky

✅ MÉNĚ JE VÍCE, zakládají si na malém počtu účastníků, aby byl kurz kvalitní a intenzivní, a opravdu málo se tu mluví, více naslouchá a pozoruje

✅ jde se hodně do hloubky – účastníci musí upřímně sdílet svůj zdravotní stav a problémy

✅ nicméně je to opravdu velmi bezpečné a důvěrné prostředí

A co jsem si z kurzu odnesla? Nepřenositelné znalosti a nekonečnou fascinaci lidským tělem. Pulz vám odpoví jen na to, na co se ho zeptáte. Pozornost diagnostika ho ale vždy přitahuje, chce se projevit a být vyslyšen. Mně teď stačí jen dobře naslouchat, což věřím, že jsem se na intenzivním kurzu naučila. ☺ Jemnost je cesta. A řeč pulzu v TEM je melodie. Zaposlouchejme se do ní. 

S láskou k vašemu zdraví, Pavla! 

Více o diagnostice v našem blogovém článku